Istoria jocului

Fotbalul de masă (fusbalul), cunoscut în limba engleză sub denumirea de "foosball" sau "baby-foot", îşi are originea fără îndoială în Franţa, acolo unde inventatorul său, Lucien Rosengart (1880 - 1976), un angajat al uzinelor Citroen, a creat prima masă de joc pe la începutul secolului trecut.

Lucien Rosengart

În ciuda apariţiei sale la începutul secolului, foosball-ul a devenit larg răspândit doar după cel de-al doilea război mondial, atunci când a fost practicat pentru reabilitarea veteranilor de război (în special pentru a reface coordonarea mână - ochi), chiar dacă iniţial nu fusese inventat în acest scop. După război, soldaţii care au părăsit Europa au făcut cunoscut jocul şi în zonele de unde proveneau. Astfel, americanii au preluat termenul de "foosball" deoarece pe teritoriul Germaniei aşa era pronunţat cuvântul "fotbal".

Bonzini

La mijlocul secolului trecut existau mulţi producători de mese de fotbal dar, din anii '60, Bonzini s-a dovedit a fi un adevărat părinte spiritual al jocului.

Astăzi există o mulţime de stiluri de mese, campionate naţionale şi mondiale, premii mari în bani, o întreagă cultură a jocului evoluând mulţumită Franţei şi companiei Bonzini.


Aşadar de mai bine de 45 de ani, fotbalul de masă a fost una dintre modalităţile de petrecerea timpului liber ( cu prietenii sau familia ) cu o foarte mare răspândire în vestul Europei, cât şi pe Continentul American.

Fotbalul de masă este de ceva timp un adevărat sport, practicat acum pe toate continentele.

Structuri oficiale ca Academia de Fotbal de Masă şi International Table Soccer Federation contribuie la dezvoltarea acestui sport pe plan naţional şi internaţional prin organizarea de competiţii oficiale în fiecare an.

Fotbalul de masă este un sport accesibil atât bărbaţilor, femeilor cât şi juniorilor sau veteranilor. Persoanele cu handicap locomotor pot practica acum acest sport mulţumită noilor modele de mese de fotbal special create pentru o utilizare facilă ( dimensiuni reduse care permit utilizarea mesei din scaunul cu rotile )

Vă invităm să descoperiţi latura sportivă a acestui joc la una dintre competiţiile organizare de Academia de Fotbal de Masă sau de ITSF. Veţi fi uimiţi să întâlniţi sute de jucători de foosball demonstrându-şi calităţile la cel mai înalt nivel artistic şi sportiv.